Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, sycące i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują rzadsze dania takie jak canelloni, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie są również mniej typowe włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz potrawy z wielu miejsc Włoch. W najlepszej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest łatwa, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Wykwintne wino z Włoch
Jakakolwiek restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Posiłek we włoskim stylu z całą pewnością musi obejmować też trunek. Lampka czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji typowa praktyka. Kraków La grande Mamma Najbardziej popularne wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro oraz nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która potrafi podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film