Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne posiłki włoskie
Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. o biance Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film