Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak schematycznych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film